- Ne kérdezd, ki vagyok, mert:

"Senki sem különálló sziget...minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel!

- Ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang! Érted szól!"

2010. január 6., szerda

Szenteltvizet Vegyenek!

 Semmi nem tud jobban dühíteni, mint a képmutató emberek bűvészkedése, valamint az emberi butaságnak és igénytelenségnek a megnyilvánulása! Mielőtt villámokat szórnék, igyekszem tisztázni, hogy senkinek a vallásos hitét, vagy érzelmeit nem szándékozom megsérteni! Tudom, hogy az én olvasóim nem azon az értelmi szinten vannak, akiknek ezt el kellene mondanom, de a félreértéseket mindenáron szeretném elkerülni!
 Ma Vízkereszt Napja van, amivel a karácsonyi ünnepsorozat véget ér. Ilyenkor divat az un, házszentelés is, amit helyi szokásokhoz mérten, kisebb-nagyobb felhajtással szoktak elvégezni! Számomra ez a szokás az együvé tartozás szimbólumát jelenti, a keresztényi fogadalom felújításának az ünnepélyes kereteit látom benne. Ennyit és semmi mást! A kiszórt víz a lelki megtisztulást jelentheti, és kb. ennyi!
 Hogy ebből hogyan lesz, a szimbolikus vízből ún. szentelt víz, és abból varázs- vagy gyógyszer, netán titokzatos üzemanyag, azt sehogyan sem tudom megérteni a XXI. században. Akkor sem, ha nyilvánvaló számomra az, hogy az agymosás és a tömeges hülyítés aranykorában élünk!
 A tévében látni lehet, hogy tonnaszámra állnak a dézsák tele vízzel, mire kiáll egy szakállas görögkeleti pap, kornyikál valamit, kezével hadonászik a vizes medencék fölött, majd kegyesen int az odasereglett hívők ezreinek! Erre mindenki odarohan, összeverekednek, hogy ki mennyi szentelt vizet harácsoljon, mert hosszú az év, és tartson ki az egész családnak jövőig! A jelenet annyira groteszk, hogy azt nehezen lehet leírni  Persze, mindenki mást lát és mást tud mondani, ha megkérdezik, hogy mire is kell ez a speciális víz! Az egyik azt bizonygatja, hogy ahol ez a víz áll a palackban, oda az ördög nem meri betenni a lábát. A betegséget távol tartja, és ha már egyszer betette a lábát oda, akkor ezzel a csodaszerrel el lehet onnan kergetni! Egyébként jó gyomorrontás ellen is, és a szemmel verést is azonnal feloldja. Azt nem tisztázták még, hogy az infláció ellen mennyire lenne jó, és a melegház effektus ellenében és az ózonlyuk elváltozásai ellen hogyan lehetne bevetni! Azt azonban biztosra vehetjük, hogy a hülyeség és a babona, az őskori fetisizmus virul a lézerek, a génsebészet, és a kommunikáció reneszánszának korszakában! Mindez ellen semmiféle szentelt és nem szentelt vegyszer sem tud használni! Sőt!
 Ha már tényleg így állunk és annyira fontos lenne a hétköznapok sikeréhez, és a közegészség is hasznát láthatja, akkor miért nem szentelik meg egyenesen a város víztárolóit és ivóvízvezetékeit ? Így egész évben lehetne űzni az ördögöt, és a hírhedt "disznó egy nátha" ellen sem kellene védőoltásokat vásárolni méregdrágán. Iszol egy pohár vizet a csapvízből, és nem kell ide sem kemoterápia, sem EKG, sem EEG, de még CT, vagy MR sem, és még kórházak sem kellenek többé! Elég lesz nekünk a temető és néhány veder csapból folyó szenteltvíz!
 Nem tudom felfogni, hogy honnan veszi a bátorságot egy bárki szakállas, és van képe kiállni a tömeg színe elé megvarázsolni a vizet az Isten nevében? Nem azért, de ide egy hihetetlen adag pofátlanság és gazemberség kell! A nép néha nagyon buta és hiszékeny, de csoda lenne ez, ha ilyen semmirekellők bolondítják nap mint nap a legszégyentelenebb módon?
 Érdemes megnézni, hogy micsoda igénytelenség veszi körül az egész ceremóniát, mennyire látszik, hogy még a legcsekélyebb módon se adnak semmit arra, amit szentnek vallanak. Kolozsváron új év kezdetén a barátom szomszédjához már másodikán reggel ott áll egy ortodox görögkeleti pap a segéddel. Évek óta figyeltem, hogy milyen disznóságot művelnek. Tavaly például, esküszöm, egy olyan diszperzit festékesdobozba hozta a varázsvizet, amelyiknek az oldalán csíkokban állt a rászáradt festék. Ebbe beledugott egy ágcsokrot, és azzal fröcskölte szét a vizet a szomszéd házába. Azelőtt évekig egy rozsdás bádogedénnyel járkáltak ugyanoda. Azt most kiette a rozsda, ezért műanyagra váltottak. Ezek szerint, a szentelt víz is korróziót okoz, és nem csak az agyakat kezdi ki!
 Itt van egy kép, ma délelőtt kaptam le ezt a társaságot, amint éppen kiosztják a varázsitalt, a kövesdombi negyed görögkeleti ortodox templom bejárata előtt. Érdemes nézni, hogy üdítő flakonokba, vedrekbe hogyan áll a "csodatevő víz", de konyhai főzőfazékkal és még kávéautomatával is volt képük kiállni oda, hogy aztán a szakállas pópa megszentelje a bennük lévő vizet. Ez a közönségesség, ez valami eszméletlen!



 Láttam például katolikus papot ház-szentelni, aki egy elegáns ezüst szerszámot használ, és megadja a módját a nyilvánvalóan szimbolikus üzenetű jelenetnek, miközben az egyik kísérője három betűt ír az ajtófélfára. G. M. B. és ez azért egészen másképpen is néz ki!
 Mikor ma megláttam ezt a díszes bandát, kiszaladt a számon, hogy ilyenkor az Isten miért nem önti le őket valami gyanús löttyel? Nos, nem azért mondom, de tíz perc elteltével mindenki elkotródott, mert eleredt valami jéghideg ólmos eső, és... most ezt vajon én okoztam, és ott Fent is megelégelte az Úr ezt a komédiát?




16 megjegyzés:

márta írta...

Fizetni is kell a vízért? Vagy ez most naív kérdésnek számít? Tájékozatlan vagyok kissé szenteltvízügyben.:)

Nyárády Károly írta...

Nem kell fizetni érte, csak éppen sorba kell állni, vagy meg kell várni, hogy a pap méltóztasson kijönni és megáldani a vizet! :-)
Ez számomra is rendellenességnek tűnik. A keresztelés, esketés, temetés és még számtalan más akció is mind ingyenesnek számító szolgáltatás lenne! Ennek ellenére, mindenikért fizetni kell és még csak nem is lenne valami olcsó szórakozás egyik sem!
Meghalni nagyon meggondolandó dolog lett, mert ez a "legveszélyesebb", ami megtörténhetik a szerencsétlen hívővel!!!

Spartacus írta...

Hívő ember lévén nem nagyon szoktam véleményt nyilvánítani vallással kapcsolatosan,mert valahogy nem szeretek ilyen témákat megvitatni senkivel.Én úgy gondolom,hogy mindenkinek a magánügye a saját vallása,ameddig azt háborítatlanul gyakorolhatja,de amit most leírtál(egyeseknek feltártál),az minden kritikát kimerít.Amúgy minden egyházzal bizonyos dolgok nem stimmelnek,mert kérdem én,miért kell otthon kepét fizetni a református egyháznak,ha abból a pénzből a halottakat nem képesek eltemetni,hanem az esemény alkalmával megint fizetni kell ahhoz,hogy hajlandó legyen a pap eltemetni.Én katolikus vagyok,de sajnos két alkalommal is meg kellett szerveznem temetéseket itt Budapesten.Egyik szertartás református,és a másik katolikus szertartás szerint történt,de tőlem sem egyik,sem a másik felekezeti pap nem kérdezte meg,hogy be van e fizetve a kepe,vagy,hogy külön kellene fizetnem az egyházi szertartásért.Szóval bonyolult ügyek,és éppen ezért nem nagyon szeretek ezekről beszélni,mert mindig csak felkorbácsolom a kedélyeket a véleményemmel bizonyos körökben.

Do-Mi írta...

Spartacus !
Korbácsolja csak nyugodtan a kedélyeke.
Edzett társaság ez !

Névtelen írta...

:-)
nem tudom, Karesz, olvastad-e az Indul a bakterházat Rideg Sándortól (írója erdélyi származás volt) ahol a csirkefogó Bendegúzt szenteltvízért ugrasztották, mert a nemrég elhalálozott Gugás Palcsi (helyett Bendegúz) megritkította a padlásról a kolbászt. Bendegúz ment is, de csak az útkaparó házáig jutott, ahol aztán a mosáshoz használt vízből kapott is a szenteltvizes flaskájába, de előbb jól megmosta benne a lábát...
a víz állítólag csodálatos közeg, alkalmas mindenféle szellemi dolog közvetítésére, a volt férjem (szintén erdélyi származék) olyat csinált, amitől aztán visszanőtt a fejebúbján a haj.
szóval, nincs új a nap alatt és semmi sem lehetetlen, sőt annak az ellenkezője sem.
:-)
TZS

Nyárády Károly írta...

A regényt nem olvastam, de megvan a film. Ott tényleg látszik, mikor békanyálas vizet tölt a palackba.
nekem legjobban a Csámpás Rozi tetszett:-)))
Ja, és az egyházi szolgáltatás ingyenességéről a következő címen lehet olvasgatni egy érdekes dolgot.
http://blog.erdely.ma/nagyvarjas/
Nagy István megjárta a papokkal. Közölni merészelte az egyház pénzügyeit a Nyugati Jelen oldalán, mire kirobbant a cirkusz.

Névtelen írta...

Vízkeresztkor mindig eszembe jut szülőfalum Bözödújfalu.Ekkor ünnepi hangulat volt minden második házban és az utcán is .Csodáltam és gondolatokat ébresztet a katolikus pap házrul házra járása , házszentelése.Szép volt. Én unitárius vagyok,engem arra tanítottak,hogy a hit Isten ajándéka-Mindenki abban hissz ami lelkiismeretével megegyezik, persze ha nem zavarja mások szabadságát.Ez is szép volt.Ebben az időben hallottam az öregek elmékedéseit,hogy valamikor a zsidok szent ünnepein a keresztények ellátták a zsidok állatait és elvégezték egyéb dolgaikat ,hogy mélton ünnepelhessenek szomszédaik.Ez is büszke élmény számomra.Görög keleti és ortodox pap nem járta az utcákat az én idömbe de voltak ilyen vallásuak is a falumba.Szépen gondolok rájuk.Szent dolgok. Szentelt víz?!
Minden elmulik .Minden számit.
Amig itt vagyunk minden számit,LEGYEN EZ TETT VAGY ANNAK HIÁNYA.Erre tanitanak az elöttünk járók.VÍZ...Egy pár évvel ezelött találkoztam MASARU EMOTO A víz üzenetei c könyvével-A figyelmetekbe ajállom. A víz információ hordozó. A víz közvetit értelmet és ostobaságot is.-Érdemes figyelnünk rá.
Szombatpalvi ISTVÁN

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Kávéautomatával? "Tök jó"!

Névtelen írta...

Karesz;

http://www.faustus.hu/wp-content/uploads/rideg_sandor_-_indul_a_bakterhaz.pdf

Jó volt a film, de a könyv még jobb... ha nem utálsz szgépen olvasni hát jó szórakozást.

kedves Szombatfalvi István, ez az emlékezés nagyon szép volt.... jó ilyet olvasni ebben a gyűlölködő, egymást tépő korban (én legalábbis ebben élek, elképedve és szomorúan) - az jelképes is lehet, hogy Bözödújfalu már a víz alatt roskadozik. De a hit valóban Isten ajándéka.

üdvözlettel:

Tüske Zs.

Tara írta...

Éppen aktuális a víztéma nálunk. Igaz, hogy az ivóvíz, nem a szentelt víz. Keresgéltem a neten, karsztvízről és egyebekről tudnivalókat, és rábukkantam erre a honlapra:

http://golgotha.uw.hu/

Háááát...olvassátok el az Életmódra rákattintva az alul lévő 20 fejezetet. Remek tanácsokat ad, összerendezi mindazt, amit az egészséges életvitelről tudni érdemes, persze vannak ott egyebek is.

Azért keresgélek, mert az foglalkoztat, hogy egy esetleges kataklizma megtörténtekor hogyan jutunk tiszta ivóvízhez? Ha mondjuk nem lesz vezetékes víz, vagy szennyezetté válik. Meglepődve olvasom, hogy esetleg a ciszternánkban összegyűjtött esővizet is megihatjuk, ha nem lesz más. Mindeddig úgy tudtuk, hogy tilos, ezért az öröm. Erre is van egy linkem:

http://www.ivoviz.hu/files/esovizminoseg.pdf

Nagyon izgalmasnak találom, talán érdekel benneteket is.

Hogy érdemben is hozzászóljak a posztodhoz, Karesz: nem mindig negatív szerintem, ami annak látszik. A hitnek óriási ereje van, ezt mindannyian tudjuk. Ha csak pár embert tesz boldogabbá a tudat, hogy szentelt vízért áll sorba, és néhány nyavalyáját meg is gyógyítja a hit, már megérte.

A görögkeleti papról akkor lenne igazán rossz a véleményem, ha pénzt is kérne a hókuszpókuszért. De ahogy a dolog kinéz, sokan fizetnének, könnyedén visszaélhetne ezzel, ha akarna.

Nagy a baj a világban, sok a szegény,a beteg, mi más marad, mint a hit? Hit Istenben, hit a szentelt vízben, hit az Attila domb energiáiban, hit az Univerzumban. Én például hiszem a hegyek energiáit, hogy adnak nekem és jót tesznek velem:)

A halál nálunk is nagyon drága, egész iparág szerveződött köré, szinte maffia-módszerekkel történik. Még jó, hogy az eltávozott lelket ez már nem érinti.

Jutka írta...

Szia, köszi h szóltál. Nem vettem észre nekem jól jelenik meg. Más hátteret tettem talán most jobb lesz, kukkants rá lécci
üdv. J.

Jutka írta...

jutka0530kukacyahoo.com :)

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Sajnos az erdélyi ortodoxia nem a hitről és Istenről szól. Akik itt élünk, jól tudjuk, hogy az egész egy nagy átverés, egy erőfitogtatás velünk szemben. Az ő - s főleg a papjaik szemében - mi, magyarok vagyunk a sátán. Mindenikünk egy-egy ördög, a cél pedig... A cél mi más is lehetne, mint Erdély újbóli magyarosítása, elfoglalása s a románság kiirtása.
Nem csodálkozom, hogy a bojler és a mosógép hiányzott a kávéautomata mellől (Karesz tudja, miről beszélek).
Sziasztok!

Nyárády Károly írta...

Városomban a főtéren, ahol egykoron a Bodor Péter zenélő Kútja állt egykoron, most egy hatalmas ortodox katedrális terpeszkedik. A belépő jobboldali falán meglehetősen primitíven, Jézus megkínzásainak a jelenetei vannak felfestve. Nos, a korbácsolást nem a romai katonák művelik, hanem székely harisnyás, vitézkötéses mentében a székelyek!!! Ez nem vicc, aki erre jár, lépjen csak be, és a fal jobb oldalán máris láthatja az agyrémet.

Do-Mi írta...

Ismerem e "csodálatos" festményt. Az i.neten találtam valahol.El is raktároztam de hirtelen nem lelem...
Ekkora templomépitési "lángolás" 1920 óta még nem volt mint az utolsó húsz évben...800 drb.kb.,nagy része mifelénk
És mind "egyentemplom" kisebb vagy nagyobb méretben ...és mind adakozásból, a hivők zsebéből,nem az államtól.
Megható ez a vallásosság...

Névtelen írta...

Az igazi szenteltviz nem poshad meg, aki ezt megmagyarazza az vesse ram az elso kovet :-)
Egyebken kemiat vegeztem, de nem vagyok jartas ebben a temaban.
Van ra tudomanyos magyarazat, semmi hokuszpokusz nincs benne.
Az ezust rendkivul eros bakteriumolo hatasu. Sokfele bakteriumfajzatot elpusztit, ezert nem poshad meg az ezust kehelyben tartott viz. Ezert is hasznaljak ma az ezust kolloidokat is a gyogyaszatban egyre szelesebb korben!
Allitolag eleg, ha egy ezust targyat belelogatunk egy pohar vizbe es az osszes bakteriumot elpusztitja benne.